Optochtcommissie de Doppe

Alle informatie over de carnavalsoptocht is altijd te vinden op www.dedoppe.nl.

Optochtcommissie ‘de Doppe’ is opgericht in het jaar dat De Smoezen haar 55-jarig jubileum vierde. In dat jaar liep cv De Smoezen voor het eerst mee aan de Grote Twentsche Carnavalsoptocht in Oldenzaal. Het was erg koud die ochtend, maar met een doppie sterke drank kwamen we de koude uurtjes voor de start van de optocht wel door! Die dag was zo gezellig, dat de dag erna tijdens het Rosenmontagbal optochtcommissie Optochtcommissie De Doppe in het leven werd geroepen.. Het gezellige feest van de dag ervoor moest immers een vervolg krijgen. Omdat De Smoezen al druk zijn met de organisatie van het gehele carnavalsjaar, werd dit door een aantal jonge, enthousiaste Smoezen opgestart. Na het aantal doppies van de dag ervoor, was het niet moeilijk een naam te verzinnen. Zo werd net voor het sluiten van het carnavalsseizoen op Rosenmontag 27 februari 2006 ‘Optochtcommissie De Doppe’ opgericht, om voor het volgende carnavalsjaar een nieuwe optocht voor De Smoezen te organiseren.

Na een gezellig eerste jaar, waarin veel legendarische vergaderingen plaatsvonden en waarin veel geklust werd, deden we in 2007 mee met het thema ‘Tegeltjeswijsheden’ in Oldenzaal. De populariteit van de optocht nam toe en het enthousiasme bij de Doppe-leden zelf was ook groot.
Met maar liefst 120 prachtige varkentjes liepen we in 2008 mee onder het motto ‘Dolle pret in de Varkensflat’. In 2009 ‘daanst’n wi’j in Oldenzaal om de totempaal’ als heuse indianen.

Onder het motto ‘Hartstochtelijk soez‘n met De Smoezen!‘ hadden we in Oldenzaal een perfect thema te pakken op Valentijnsdag van 2010. Prins Tom 1 en zijn adjudant Han (Doppe-lid) met hun gevolg van 120 hartelijke Smoezen toonden het publiek onderwerpen als ‘hart voor de zaak‘, ‘hartfilmpje‘ en ‘hartendief‘. Dit leverde zelfs de vijfde plaats op bij de grote loopgroepen! Deze beste klassering ooit maakte de uitgelaten stemming alleen maar beter!

Dat succes moest uitgebouwd worden en zo ging De Smoezen ook in 2011 naar De Grote Twentsche Carnavalsoptocht met het motto ‘Wat in Cannes kan, kan in Oldenzaal ook!‘. De ene film werd nog mooier uitgebeeld dan de andere.  Ook zet De Doppe zich inmiddels in voor allerlei andere zaken in de gemeenschap. Zo werd in 2010 maar liefst € 1074,- opgehaald voor Het Glazen Café, nadat men in 2008 al vele auto’s had gewassen voor het goede doel. Ook een optreden tijdens de Gala-zittingsavonden, evenals het extreem gezellige Doppe-Bedankfeest is inmiddels traditioneel.
In 2012 werd onder het motto ‘Met carnaval zien wij ze vliegen’ in een kleurrijk geheel deelgenomen aan de carnavalsoptocht in Oldenzaal.

Na vele wisselingen in het bestuur, veel nieuwe en enthousiaste leden is De Doppe ook in 2013 nog springlevend. Wat heet. Al jaren doen De Smoezen mee aan een optocht als ‘Grote Loopgroep’, maar de wagen die in het seizoen 2012/13 is gebouwd kan met trots een praalwagen genoemd worden. Voorzien van alle pracht en praal, zal het thema ‘Bij de carnavalsoptocht van de Papsleef’n, zult De Smoezen ‘t Chinees Nieuwjaar beleev’n’ op een geweldige manier getoond worden in Geesteren. De eerste keer naar een andere optocht, na vele prachtige jaren in Oldenzaal, deed het aantal optochtlopers goed. Maar liefst 117 vrolijke carnavalsvierders zullen zondag 10 februari 2013 (de Chinese Nieuwjaarsdag) een thema tot beeltenis brengen dat uitstekend bij het motto van Prins Kees I en Adjudant (en Doppe-lid) Gerjan past. Bovendien is voor de Vroomshoopse supporters een heuse Smoezenstraat ingericht in Geesteren.